Plánovanie trás alebo ako optimalizovať dodávateľský reťazec?

Created by Monika Sojka | |   Znalosti spoločnosti Bekuplast

Plánovanie trás je pre logistické operácie spoločností zaoberajúcich sa nákladnou dopravou kľúčové, pretože výberom optimálneho spôsobu doručenia nákladu získavajú mnohonásobne viac: znižujú náklady, zvyšujú prevádzkovú efektívnosť, minimalizujú znečistenie životného prostredia a zabezpečujú spokojnosť a spokojnosť zákazníkov. V dnešnom digitalizovanom svete k tomu čoraz viac napomáhajú digitálne nástroje, ktoré dokážu objektívne a spoľahlivo zlepšiť kvalitu dodávok.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Doprava je každodenným chlebom spoločností, ktoré sa zaoberajú výrobou, skladovaním a zasielateľstvom. Plánovanie trasy je proces, ktorý zabezpečuje bezpečné a včasné doručenie nákladu na správne miesto s využitím najefektívnejšej dopravnej cesty z hľadiska času prepravy a spotreby paliva. Oneskorené dodávky, straty, chybné výrobky a iné negatívne skúsenosti s prepravou sú jednoduchým spôsobom, ako stratiť zákazníkov v prospech konkurencie. Dobre naplánovaná trasa dokáže predpovedať očakávaný čas príchodu na miesto určenia s vysokou presnosťou, ktorú požadujú vlastníci a príjemcovia nákladu.

Plánovanie má viac ako jeden názov

Plánovanie trasy môže byť relatívne jednoduchou úlohou v prípade zachovania nemennej štruktúry dodávok: jednotný typ prepravovaného výrobku, pevné štruktúry príjemcov, obmedzený počet možných trás a malá skupina zákazníkov. V tomto prípade môžeme hovoriť o plánovaní tzv. statických (alebo hlavných) trás, ktoré majú pevné rozvrhy s nemennou trasou a pevným poradím zastávok. Na druhej strane plánovanie môže byť oveľa zložitejšou úlohou; stačí väčšia heterogenita dodávok, väčšia a viac rotujúca skupina zákazníkov a nejednotné podmienky na trase, ktorú absolvuje vozový park. Dodávateľ musí brať do úvahy aj ďalšie premenné, ako napríklad dostupné časové okná, kedy sa môže dodávka uskutočniť, alebo prioritné vzťahy medzi objednávkami. V tomto prípade hovoríme o dynamickom plánovaní - keď sa situácia so zákazkami počas plánovania často priebežne mení, napr. v dôsledku nových alebo zrušených zákaziek.

Pri plánovaní optimálnej trasy pre vozidlá sa musí zohľadniť viacero faktorov vrátane

  • prepravnú kapacitu danej spoločnosti;
  • množstvo nákladu a jeho rozmery;
  • pracovný čas vodičov;
  • časy nakládky a vykládky;
  • preferované časy pre odber a doručenie tovaru;
  • plánovanie objednávok;
  • právne obmedzenia;
  • náklady spojené s prepravou.

Výhody správneho plánovania

Zisky logistických spoločností do veľkej miery závisia od kvality plánovania trás; je preto v záujme spoločností, aby svojim dispečerom poskytli najlepšie dostupné nástroje na plánovanie. Správne plánovanie umožňuje okrem iného

  • optimálne využiť čas (ktorý koordinátori venujú plánovaniu trasy a vodiči dosiahnutiu cieľa a vybaveniu objednávky);
  • znížiť náklady na dopravu (napríklad na palivo, náhradné diely vozidiel a pracovný čas vodičov), zvýšiť efektívnosť dopravy (viac úloh vykonaných v optimálnom čase pri konštantnej veľkosti vozového parku);
  • znížiť negatívne účinky fluktuácie zamestnancov (rýchlejšie začlenenie nových vodičov do úloh vďaka prístupu k zoznamu trás a úloh v reálnom čase);
  • udržať sa na konkurenčnom trhu; dodržiavať termíny dodávok (vďaka skráteným časom obratu);
  • zlepšiť služby zákazníkom.

Od analógového k algoritmickému plánovaniu

V nie príliš vzdialenej minulosti sa doručovanie určovalo kreslením fyzických trás na mapy zavesené na stene a zaznamenávaním poradia adries nakládky a vykládky na kúsky papiera. Neskôr tieto papiere nahradili digitálne plánovacie nástroje, ktoré umožnili jednoducho prepojiť objednávky prepravy s nákladnými vozidlami a vodičmi. Dispečeri získali prístup k informáciám o tom, či vozidlo môže prevziať ďalší náklad, ako aj možnosť vypočítať vzdialenosti a časy jazdy pre každú prepravu.

Nástroje založené na algoritmoch sa v súčasnosti začínajú používať vo väčšej miere a stávajú sa nepostrádateľnými vzhľadom na čoraz prísnejšie požiadavky a predpisy kladené na dopravné spoločnosti (napríklad obmedzenia pracovného času a vysielania, environmentálne obmedzenia znižujúce úroveň povolených emisií CO2 alebo obmedzenia vjazdu do centier miest). Nie je už možné, aby plánovači zohľadňovali všetky tieto obmedzenia, a riziko sústredenia všetkých prevádzkových znalostí do ľudských rúk je príliš vysoké.

Žiadni plánovači, žiadna cesta

Pri plánovaní trás teraz softvér okrem iného zohľadňuje digitálnu cestnú sieť, databázu zákazníkov, zoznam vozidiel a vodičov a aktuálny zoznam objednávok. Na ich základe sofistikované algoritmy vytvárajú digitálne mapy a vizualizujú trasy, pričom zohľadňujú všetky požiadavky a obmedzenia. Algoritmy v priebehu niekoľkých sekúnd vykonajú analýzu všetkých možných variantov, ktorá by projektantom trvala mnoho hodín. Matematická optimalizácia zabezpečuje vyššiu efektívnosť využívania dopravných prostriedkov a ziskovosť a umožňuje ukladanie údajov a parametrov do pamäte systému, vďaka čomu procesy prebiehajú aj v neprítomnosti plánovača alebo v prípade fluktuácie zamestnancov.

Samozrejme, to neznamená, že plánovači už nie sú potrební; sú to oni, ktorí v konečnom dôsledku rozhodujú na základe programových údajov, reagujú na nepredvídané situácie a výnimky z pravidiel zmapovaných v softvéri. Vďaka skráteniu času plánovania, ktoré poskytuje automatizácia, však získavajú viac času na každodenné prispôsobovanie a optimalizáciu trás.

Zhrnutie

Optimalizované plánovanie trás zjednodušuje dopravné procesy a skracuje trasy dodávok, umožňuje optimálne využitie a amortizáciu vozového parku. Zvyšuje tiež spokojnosť zákazníkov a zamestnancov, pretože umožňuje spoľahlivé doručenie výrobkov k zákazníkovi v požadovanom časovom okne. Plánovanie trás a súvisiaca logistika zaručujú väčšiu transparentnosť logistických procesov. Prostredníctvom moderných nástrojov - napríklad systémov sledovania GPS - prebieha optimalizácia v reálnom čase na základe aktuálnych súradníc vozidiel. Vytvorenie vhodných algoritmov na ich základe umožňuje optimalizovať proces plánovania trasy, minimalizovať použité zdroje a skrátiť čas celého

 

Autor príspevku: Ing. Jozef Štefánik, PhD:

Monika Sojka - marketingová špecialistka