Vybavenie skladu s vysokými regálmi

Created by Monika Sojka | |   Úložisko

Ak podnikáte a máte veľký sklad, je nevyhnutné zistiť, čo je to vysokozdvižné skladové zariadenie. Ako čo najlepšie využijete dostupný priestor a čo všetko v ňom môžete skladovať?

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Čo je to vybavenie veľkoskladu? Definícia.

Vysokostenný sklad je zariadenie, ktoré je určené na skladovanie tovaru, so strojmi na podporu regálových konštrukcií a samotnými regálmi v rôznych formách. Môžu to byť paletové regály a regály s pevnou konštrukciou. V prípade posledne menovaných je potrebné dodať do objektu špeciálne skladovacie kontajnery rôznych veľkostí a rôznych špecifikácií. Dôležité je, že v prípade vysokostenných skladov zohráva dôležitú úlohu výška objektu. V tomto prípade sa regálové systémy pohybujú od 7,2 do 45 metrov (viac o typoch skladových regálov si môžete prečítať v inom článku: Typy skladovacích regálov). Vďaka špeciálnym regálovým systémom sa potom optimálne využíva nielen skladový priestor, ale aj jeho objem, čo má pozitívny vplyv na potenciál celého objektu. Regály sa dajú obsluhovať dvoma spôsobmi: pomocou vhodných strojov alebo v automatizovanej verzii.

Ako fungujú výškové skladové zariadenia?

Vybavenie vysokostenného skladu pozostáva predovšetkým z regálov, ktoré umožňujú skladovanie materiálov vo forme paliet alebo menších veľkoobjemových kontajnerov. Okrem toho sú kľúčovým prvkom takýchto zariadení manipulačné regálové systémy, ktoré môžu byť vysoké až niekoľko desiatok metrov. Zariadenia vybavené takýmito regálmi majú najčastejšie automatický systém (pozri přepravky pro automatizované sklady a regálové systémy), ktorý vďaka špeciálnym skladovým zakladačom umožňuje vybrať vybranú paletu alebo balík z presne určeného miesta v systéme. V menej moderných skladoch, ktorých je v našej krajine stále väčšina, sa používajú špeciálne stroje, ako sú vysokozdvižné vozíky alebo skladové dopravníky.

Vysokostenný sklad - čo sa v ňom skladuje?

Výškové sklady sa z hľadiska toho, čo sa v nich skladuje, môžu veľmi líšiť. Môžu sa používať v mnohých rôznych hospodárskych odvetviach. Najčastejšie sa zriaďujú pozdĺž diaľnic ako logistické body, z ktorých sa tovar dodáva priamo na adresy jednotlivcov a podnikov. Ich vybavenie potom môže byť veľmi rôznorodé. Existujú však aj sklady, ktoré sú postavené priamo pri výrobných prevádzkach. V nich sa skladuje tovar vyrobený danou výrobnou spoločnosťou. Môžu to byť napríklad výrobky zo skla, kovu alebo dreva, ale aj výrobky z plastu a mnoho iného tovaru, ktorý je k dispozícii na predaj. Okrem toho tovar vo výškových skladoch, ktoré sa označujú ako sklady s vysokými regálmi, umožňuje umiestnenie tovaru na paletách, ako aj v malých veľkoobjemových obaloch, napríklad v stohovateľných skladovacích kontajneroch.

Zabezpečte si správne vybavenie vysokostenného skladu

Správne vybavenie pre vysokostenné sklady zohráva kľúčovú úlohu, pretože umožňuje efektívne a bezpečné nakladanie s tovarom bez ohľadu na výšku vysokostenného skladu. Efektívna činnosť zamestnancov, ktorí v sklade pracujú, určite zvyšuje výkonnosť celej spoločnosti a skracuje čas spracovania jednotlivých objednávok. Preto sa oplatí investovať do moderných strojov, ktoré umožňujú vyskladnenie tovaru umiestneného vo vyšších úrovniach regálov. Ak podnik nie je vybavený automatizovaným systémom na umiestňovanie a vyberanie tovaru z horných zón skladu, používajú sa na tento účel klasické stroje. Tie môže obsluhovať operátor alebo sa môžu ovládať úplne na diaľku. Je však veľmi dôležité, aby sa celý proces vykonával v súlade s pravidlami bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

Sklad vo vysokých halách a pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

V rozpore so zdaním tovar uložený priamo na podlahe nepredstavuje vždy menšie riziko pre zamestnancov. Vysoké regály vo výškových skladoch majú primerané bezpečnostné prvky. Okrem toho sú vyrobené z vysokokvalitných materiálov, ktoré zaručujú stabilitu konštrukcie a zaisťujú bezpečnosť prípadných zamestnancov alebo obsluhy strojov. V nariadení ministra práce a sociálnej politiky z 26. septembra 1997 o všeobecných predpisoch o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci sa presne vymedzuje, ako sa má skladovať tovar v štandardných skladoch a v skladoch definovaných ako sklady s vysokými regálmi.

Automatizácia veľkoskladov

Automatizácia vysokostenných skladov je investíciou do moderného systému, ktorý zefektívňuje skladové operácie. Špeciálne regálové konštrukcie napojené na zakladače, ktoré sú navigované na diaľku, zabezpečujú, že kompaktné roboty rýchlo zvládnu doručiť správny náklad na správne miesto. Nevýhodou moderných systémov je ich cena a závislosť od prístupu k elektrickej energii a internetu. Niet však pochýb o tom, že takéto riešenia sú účinné pri zvyšovaní efektívnosti skladu a zefektívňovaní nakládky. V takýchto skladoch je tiež menšia pravdepodobnosť, že dôjde k chybám.

Záver: Zariadenia pre vysokozdvižné sklady zlepšujú činnosť spoločnosti

Výber správneho zariadenia pre vysokostenné sklady zabezpečuje ľahkú dostupnosť a organizáciu tovaru. Tieto dve otázky majú nepochybne vplyv na organizáciu práce spoločnosti, čas spracovania objednávok a počet urobených chýb. Organizácia práce v skladoch je kľúčová, preto sa oplatí investovať do moderných riešení pre oblasť skladovania. Ak hľadáte zaujímavé návrhy alebo si chcete vytvoriť skladové kontajnery na mieru, obráťte sa na nás. bekuplast je spoločnosť s bohatými skúsenosťami s výrobou rôznych typov kontajnerov, ktoré sa dajú ľahko prispôsobiť aj potrebám vašej spoločnosti!


Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka