Zlepšenie procesov a efektivity: výhody automatizácie skladu

Created by Monika Sojka | |   Automatizácia

Automatizácia skladu je snaha, ktorá prináša mnoho výhod v podobe peňažných úspor, zlepšenia procesných operácií alebo zvýšenia celkovej efektívnosti celej spoločnosti.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Treba si však uvedomiť, že ide o obrovskú investíciu, ktorá sa môže pohybovať v desiatkach alebo dokonca stovkách miliónov zlotých. Preto sa pred prijatím konečného rozhodnutia oplatí zohľadniť všetky faktory ovplyvňujúce oprávnenosť takéhoto výdavku. V tomto článku preto predstavíme kľúčové výhody realizácie takejto investície. Oplatí sa automatizovať sklad a prečo? Zistite to prečítaním tohto príspevku až do konca!

Čo je to automatizovaný sklad?

Automatizovaný sklad je zariadenie, ktorého prevádzka je založená na procesoch vykonávaných koordinovaným, plánovaným a, ako už názov napovedá, automatickým spôsobom. V závislosti od konkrétnej úrovne automatizácie sa prevádzka takéhoto skladu môže vykonávať s vysokým, stredným alebo úplne minimálnym ľudským vkladom. Viac informácií o samotných skladoch a ich úrovniach automatizácie nájdete v našom predchádzajúcom článku Čo je automatizácia skladu?

Automatizácia skladu - aké sú výhody investícií do rozvoja technológií?

Existuje minimálne niekoľko dôvodov, prečo by ste mali automatizovať svoj sklad. Medzi tie kľúčové patrí, že:

Automatizovaný sklad znižuje náklady na údržbu

Jedným z najdôležitejších faktorov v prospech tohto typu riešenia sú, samozrejme, financie. Je to z niekoľkých dôvodov:

  • Po prvé - automatizácia umožňuje znížiť alebo úplne odstrániť mnohé náklady spojené so "živými" zamestnancami. Odpadajú výdavky spojené so školeniami, vybavením pracoviska, odvodmi a daňami, ako aj rad ďalších prvkov typických pre tradičné formy zamestnávania.
  • Po druhé, automatizované sklady znamenajú oveľa viac priestoru, ktorý možno vyčleniť na obchodné činnosti. Použitie modernej technológie umožňuje oveľa efektívnejšie využitie dostupného priestoru.
  • Po tretie, stroje znižujú počet nehôd a kolízií (o ktorých sa viac dozvieme o chvíľu), a tým prispievajú k zníženiu výdavkov spojených s opravami alebo potrebou nákupu nového tovaru alebo zariadení.

Automatizovaný sklad - oplatí sa to?

Hoci sa môže zdať, že automatizácia logistických procesov zahŕňa výdavky, ktoré sa vrátia až po mnohých rokoch, početné štúdie naznačujú, že prognózy sú oveľa optimistickejšie. Podľa spoločnosti Deloitte možno prvé výsledky, a teda výrazné zníženie nákladov, očakávať už 3 roky po zavedení technológie automatizácie skladu.

Automatizácia skladu zvyšuje efektivitu práce

Ako možno ľahko odhadnúť, práca automatizovaných robotov pracujúcich v skladoch môže prebiehať nepretržite, len s malými prestávkami na servis, opravy, konfiguráciu a dobíjanie. Odpadá tak problém bežnej únavy ľudí, prepúšťania a dovoleniek, zvýšená fluktuácia zamestnancov a následne potreba pravidelného školenia.

Automatizované sklady zvyšujú úroveň bezpečnosti

Netreba zabúdať ani na takú dôležitú otázku, akou je bezpečnosť ľudí a strojov pracujúcich vo vnútri zariadení. Vzhľadom na to, že činnosti vykonávané robotmi sa opakujú a sú veľmi presné, v automatizovaných skladoch dochádza k oveľa menšiemu počtu kolízií a nehôd.

Kontajnery ako nevyhnutná súčasť každého automatizovaného skladu

Automatizované sklady sa nezaobídu bez elektriny, najmodernejšej technológie a zariadení potrebných na zabezpečenie toho, aby všetky procesy prebiehali podľa plánu. Medzi tie patria napríklad skladovacie prepravky EURO-NORM bekuplast, ktoré sú zodpovedné za plynulú prepravu a účinnú ochranu každého nákladu.

V našej ponuke na vás čakajú až štyri rady špecializovaných produktov. Všetky sú k dispozícii vo veľkostiach, ktoré vyhovujú väčšine prepravných systémov. Okrem všestrannosti a kompatibility ponúkajú aj vynikajúcu odolnosť, vďaka ktorej pohodlne pojmú a zabezpečia náklad s hmotnosťou až 50 kg.

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový špecialista