Ako správne zabaliť elektroniku, aby bola chránená počas prepravy?

Created by Monika Sojka | |   Rady od bekuplast

Elektronické zariadenia si počas prepravy vyžadujú špeciálne zaobchádzanie, ak sa nemajú po príchode na miesto určenia stať bezcenným odpadom. Nestačí ho chrániť pred nežiaducimi vibráciami a mechanickým poškodením: rovnako dôležité je zabezpečiť, aby neprišlo do kontaktu s vlhkosťou alebo elektrostatickými výbojmi.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Zasielateľstvo si vyžaduje, aby mal zákazník značnú dôveru v prepravnú spoločnosť. Nikto nevie, ako sa s jeho výrobkami počas prepravy zaobchádzalo, kým zásielku neotvorí a nepresvedčí sa, že je v perfektnom stave. Elektronické zariadenia nie sú skrutky odolné voči poveternostným vplyvom, textílie alebo knihy; majú bližšie k skleneným fľašiam, pre ktoré každý posun obalu/krabice v nákladnom priestore vozidla, každý náraz na nerovnom povrchu, každý pád aj z malej výšky znamená riziko vážneho poškodenia.

Budovanie dôvery vďaka správnym výrobkom

Preprava elektroniky v predajných (výstavných) obaloch bez dodatočnej ochrany v podobe ochranného prepravného obalu si koleduje o problémy. Tie nemusia byť vizuálne príťažlivé: môžu to byť buď jednoduché škatule alebo debny, ktoré sú zvnútra vypolstrované tlmiacimi vložkami, napr. polystyrénovými guľôčkami, plastovými vankúšmi nafúknutými vzduchom alebo plastovými vložkami tvarovanými podľa výrobku. Kartónové vložky nie sú najlepším nápadom, pretože sú zdrojom prachových častíc, ktoré, ak preniknú do elektronických súčiastok, môžu narušiť ich následnú činnosť.

Vložka by mala byť umiestnená na každej strane výrobku. Ide o to, aby vo vnútri nebol voľný priestor a aby sa tovar nehýbal zotrvačnosťou, najmä pri náhlych manévroch na ceste, ako je napríklad brzdenie, a zároveň aby bol odolný voči prevráteniu naruby. Elektroniku je tiež dobré zabaliť do obalov odolných voči vode, aby sa znížilo riziko preniknutia vlhkosti. Na tento účel poslúžia zmršťovacie fólie na obale alebo na samotnom výrobku, ako aj bublinková fólia, ktorá má mimochodom tlmiacu funkciu. Na druhej strane, menšie zariadenia a elektronické súčiastky nemusia byť nevyhnutne umiestnené v krabici; dokonalou náhradou sú napríklad bublinkové obálky.

ESD, tichý zabijak elektroniky - čo to je?

Neprítomnosť vonkajších znakov zlého zaobchádzania na obale alebo mechanického poškodenia prepravovanej elektroniky ešte neznamená, že zariadenie, ktoré dorazilo, je v dobrom stave. Mohlo sa stať obeťou ESD (elektrostatického výboja), t. j. náhleho a krátkodobého toku elektrického prúdu medzi dvoma objektmi s rôznymi elektrickými potenciálmi. Všetci poznáme nepríjemný pocit "elektrického kopnutia" v končekoch prstov, keď sa dotkneme hoci aj kľučky dverí auta. K vzniku elektrických nábojov prispieva okrem iného aj chôdza po syntetickej podlahe, trenie syntetických častí odevu, premiestňovanie plastových nádob, odvíjanie lepiacej pásky atď. V prípade vysokého rozdielu potenciálov sa udalosti ESD pozorujú aj vtedy, keď sa predmety navzájom nedotýkajú, ale sú dostatočne blízko seba.

Zatiaľ čo pre človeka sa nepríjemné pocity vyskytujú pri napätí vyššom ako 3 000 V, v prípade elektroniky - integrovaných obvodov, dosiek plošných spojov, procesorov alebo svetelných diód - sú nebezpečné už napätia 35 V, t. j. pod naším prahom vnímania! Elektrostatické výboje môžu v najhoršom prípade viesť dokonca k vznieteniu alebo výbuchu. Ale aj bez takýchto drastických udalostí sú obrazové a finančné straty spojené s reklamáciami, opravami a výmenami veľmi nákladné. Oveľa viac ako riešenia na prevenciu ESD.

Zabezpečte primeranú prípravu a spoľahnite sa na špecializované kontajnery

Nákladné vozidlá špecializované na prepravu elektroniky majú často polstrovanú podlahu s antistatickými podložkami. Ak je však elektronika len jednou z mnohých prepravovaných položiek, zariadenie nemusí byť dostatočne chránené pred výbojmi. Preto je dobré chrániť zásielky s elektronikou napríklad antistatickou bublinkovou fóliou. Výborným riešením je aj použitie vhodných prepravných kontajnerov. Vo svojej ponuke ich má aj spoločnosť bekuplast. Špeciálna konštrukcia chráni cenný náklad pred rizikom poškodenia ESD. Sú vyrobené z plastu, takzvaného PP-ESD, teda polypropylénu so zvýšenou elektrostatickou vodivosťou.

Patria k nim aj špecializované kontajnery VDA-R-KLT ESD na prepravu elektroniky, ktoré ju chránia pred poškodením, znečistením a elektrostatickým výbojom a ktoré majú stabilné kompozitné (vystužené) dno a diagonálne výstuhy pre mimoriadnu pevnosť. Konštrukcia stohovacích drážok poskytuje viacnásobnú stabilitu a umožňuje stohovanie kontajnerov bez dodatočného zaistenia nákladu. Tieto kontajnery sú ideálne na stohovanie v rôznych kombináciách. Vďaka ergonomickým rukovätiam sa dajú ovládať automaticky alebo ručne. Verzia VDA-RL-KLT ESD má mierne odlišnú konštrukciu s hladkým dnom s drenážnymi otvormi na zníženie hmotnosti. Vyznačujú sa tiež svojou robustnosťou, ktorá sa dosahuje použitím rebier. Rovnako ako verzia VDA-R-KLT sú vhodné na automatické skladovanie, ale vďaka ergonomickým rukovätiam sú pohodlné aj na ručnú manipuláciu.

Stojí za zmienku, že kontajnery ESD sú doplnené zodpovedajúcimi vekami s antistatickými vlastnosťami, ako aj paletami ESD. Tie sú vhodné na prepravu elektronických komponentov s cieľom chrániť citlivý tovar pred výbojmi a vyznačujú sa vysokou stabilitou, odolnosťou a nosnosťou.

Zhrnutie

Zohľadnenie rizika elektrostatického výboja počas prepravy a skladovania elektronických zariadení môžu tí, ktorí nie sú oboznámení s rizikami, považovať za nadmerné a časovo a finančne náročné. Zanedbanie tohto aspektu však môže viesť k vážnym problémom s kvalitou, ktoré sa prejavia niekoľko dní, týždňov alebo dokonca mesiacov po predaji.

 

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka