Poľnohospodársky sektor - aké plastové nádoby si vybrať?

Created by Monika Sojka |

Poľnohospodárske produkty sú náročné na skladovanie a prepravu. Čerstvé ovocie a zelenina môžu byť krehké a náchylné na mechanické poškodenie. Veľmi zle na ne vplývajú zmeny teploty, ktoré môžu viesť k strate nutričnej hodnoty a spôsobiť pokazenie; mimoriadne dôležité je tiež udržiavať správnu úroveň vlhkosti, pretože nadmerná vlhkosť urýchľuje procesy hnitia, zatiaľ čo nedostatočná vlhkosť vedie k strate pevnosti a čerstvosti produktov.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Z hľadiska logistiky poľnohospodárskych komodít je nemenej dôležitý ako zabezpečenie správnych podmienok skladovania a prepravy výber správnych kontajnerov, ktoré sú schopné zaistiť bezpečnosť komodít v celom dodávateľskom reťazci: od zberu z poľa, cez fázu spracovania, prepravy, distribúcie a maloobchodu. Vyžaduje sa, aby boli robustné a trvanlivé, odolné voči meniacim sa poveternostným podmienkam, ako aj ľahko čistiteľné a hygienické, a na tento účel sú najvhodnejšie opakovane použiteľné plastové nádoby a boxy: k dispozícii sú v širokej škále veľkostí a typov, riešenia špeciálne navrhnuté pre poľnohospodársky sektor na ochranu kvality výrobkov z ovocia a zeleniny. Plastové nádoby sú vyrobené zo vstrekovaných materiálov, takže nie sú potrebné žiadne klince. Majú hladké, neporézne steny, čo eliminuje riziko poškodenia a znečistenia produktov úlomkami a znižuje riziko rastu baktérií, nečistôt a hniezdenia hmyzu. Niet divu, že drevené debny, ktoré donedávna dominovali poľskému poľnohospodárstvu, začínajú byť minulosťou. Vetrané (ažurové) zberné nádoby a nádoby s pevnými stenami sú vyrobené zo 100 % polypropylénu, vďaka čomu sú po skončení svojho životného cyklu recyklovateľné.

Otvorené kontajnery

Ide o veľmi obľúbený typ kontajnerov, ktoré sa používajú pri preprave a skladovaní potravín. Tým, že zabezpečujú stály prísun vzduchu, podporujú vetranie obsahu, čo predlžuje trvanlivosť a životnosť ovocia a zeleniny. Dózy sú vybavené špeciálnymi otvormi, ktoré regulujú teplotu a umožňujú neustálu výmenu plynov s okolím (napr. dusíka alebo etylénu, rastlinného hormónu, ktorý stimuluje dozrievanie). Perforácie neprekážajú pri skladovaní malých produktov, ako sú jahody, hrozno alebo orechy, v nádobách a steny sú dostatočne robustné, aby sa do nich zmestili aj väčšie a ťažšie plodiny, ako sú zemiaky, červená repa alebo melón. Je to o to jednoduchšie, že sú k dispozícii rôzne veľkosti a objemy ažurových kontajnerov od uznávaných dodávateľov - napríklad od spoločnosti bekuplast. Plytké nádoby sa tak ideálne hodia na drobné plodiny (napr. bobule alebo jahody), stredne hlboké nádoby na paradajky, huby alebo cibuľu a hlboké a robustné nádoby na ovocie alebo zeleninu veľkých rozmerov (napr. tekvice).

Krabice

Plastové prepravky veľkosti palety sú ideálne na prepravu ovocia a zeleniny a zároveň zjednodušujú logistický proces, pretože maximalizujú nosnosť a uľahčujú nakladanie a vykladanie tovaru. Príkladom takéhoto riešenia v ponuke spoločnosti bekuplast sú veľké prepravky EURO-NORM s perforovanými stenami a dnom. Sú vyrobené z ekologického a potravinárskeho polyetylénu vysokej hustoty (HDPE) s UV stabilizátorom. EURO-NORM Big Box má hladký, neporézny interiér, ktorý dobre odoláva aj opakovanému umývaniu a dezinfekcii. Je tiež odolný voči plesniam, kyselinám, olejom a slnečnému žiareniu, čo výrazne predlžuje jeho životnosť. Plastové prepravky sú tiež šetrné k životnému prostrediu: plast nenasiakne vlhkosť ani vodu, nestráca svoje vlastnosti pri vystavení poveternostným vplyvom a nemusí sa kľučkovať. Vďaka robustnej konštrukcii a unifikovaným rozmerom (1200x1000 mm) sú veľké plastové prepravky bekuplast mimoriadne stabilné, takže sú ideálne na skladovanie a prepravu ťažkého a objemného tovaru v stohoch a zároveň zabezpečujú úsporu miesta.

Pohodlie boxov zvyšuje ich široká škála rozmerov a dostupnosť rôznych možností povrchovej úpravy, ako napríklad použitie lyžín, koliesok alebo nožičiek na usadenie na zemi a prepravu. Napríklad štvormetrová priemyselná boxová paleta je ideálna na prepravu sypkých a jemných materiálov. Konštrukcia umožňuje stohovanie boxov na seba.

Skladacie kontajnery

Ide o variant kontajnerov pre poľnohospodárstvo (ako sú krabicové palety), ktorý sa od bežnej konštrukcie líši tým, že steny sú sklopné, ktoré sa pri používaní zaklapnú, ale keď sú prázdne, zložia sa dovnútra (na plocho). Týmto spôsobom možno dosiahnuť maximálnu optimalizáciu skladovania a prepravy. Po sklopení stien možno kontajnery stohovať ako dosky na seba, čím sa ušetrí až 80 % skladového alebo nakladacieho priestoru. Skladacie krabicové palety boli primárne navrhnuté na zabezpečenie efektívnosti v uzavretých distribučných systémoch (napríklad pri dodávkach potravín). Keďže sa však osvedčili pre svoje jednoduché používanie a odolnosť, získali si popularitu v mnohých ďalších odvetviach vrátane poľnohospodárstva a stali sa praktickým riešením na skladovanie tovaru od farmy až po obchod.

Kontajnery s vekom

Tento typ kontajnera je ideálny na skladovanie a prepravu potravín, najmä sypkých potravín (semien), ale aj hnojív. Veko, ktoré môže byť voľne pripevnené alebo upevnené pomocou západiek, účinne chráni obsah pred prachom, vlhkosťou a hmyzom a poskytuje bezpečné a stabilné uzavretie. V sortimente bekuplast nájdete veká, ktoré sa ideálne hodia k jednotlivým typom nádob (aj k sériám používaným v ovocinárstve a zeleninárstve).

Inteligentný výber zaručuje spokojnosť

V ponuke dodávateľov plastových nádob je široká škála riešení, ktoré dokážu uspokojiť prevažnú väčšinu potrieb používateľov. Pred výberom toho, ktorý vám najviac vyhovuje, sa však oplatí zvážiť niekoľko faktorov:

  • Typ výrobkov, ktoré sa majú skladovať (čerstvé potraviny, potraviny s krátkou dobou trvanlivosti, semená alebo hnojivá vyžadujú, aby boli nádoby prispôsobené z hľadiska vetrania, vzduchotesnosti a hygieny;
  • dostupný priestor: pri obmedzenej skladovacej kapacite sa oplatí zvážiť skladacie kontajnery, ktoré poskytujú výhody aj pri spätnej preprave (neprenáša sa "vzduch";
  • Hmotnosť výrobku: mala by sa starostlivo určiť, aby sa predišlo riziku poškodenia kontajnera príliš objemným obsahom a aby sa zabezpečilo, že je vhodný na bezpečnú prepravu konkrétneho nákladu;
  • náklady: analýza nákladov na nákup, používanie a údržbu plastových kontajnerov naznačuje, že výber lacného, ale nie veľmi odolného kontajnera prináša krátkodobé úspory, ale z dlhodobého hľadiska nie je nákladovo efektívny;
  • Certifikáty a normy: v poľnohospodárstve existujú rôzne normy a požiadavky na plastové kontajnery. Oplatí sa uistiť, že vybrané nádoby spĺňajú tieto požiadavky a majú príslušné certifikáty, ktoré môžu byť dôležité pre príjemcov výrobkov alebo v prípade kontroly.

Zhrnutie

Poľnohospodárske produkty sú jedným z najzraniteľnejších produktov, ktoré sa môžu poškodiť pri preprave a skladovaní, a zároveň jedným z najrýchlejšie sa pohybujúcich produktov na trhu s komoditami. Samotný trh s potravinami je zároveň jedným z najkonkurenčnejších, takže zákazník, ktorý nie je spokojný s ich kvalitou, nemusí dlho hľadať nového dodávateľa. To všetko spôsobuje, že zabezpečenie optimálnych podmienok skladovania a prepravy ovocia a zeleniny je pre dodávateľov prioritnou záležitosťou. Výber správnych kontajnerov je spôsob, ako ušetriť čas, peniaze a získať istotu, že výrobky sú skladované a prepravované správnym spôsobom z hľadiska ich kvality a bezpečnosti.

 

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka