Optimálne plánovanie skladovacích priestorov - ako to urobiť správne?

Created by Monika Sojka | |   Optimalizácia procesov

Skladová zóna je jednou zo štyroch základných zón v sklade - spolu so zónami príjmu, vychystávania a vydávania. Práve tu sa skladujú výrobky pred ich prípravou na dodanie príjemcovi. Správne plánovanie a vybavenie skladovacej zóny má kľúčový vplyv na funkčnosť skladového zariadenia: schopnosť uskladniť požadované množstvo zásob, správnu ochranu výrobkov a efektívnu manipuláciu s nimi.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Proces skladovania v sklade sa začína presunom výrobkov do vyhradeného priestoru a ich umiestnením na konkrétne miesta. Nákladové jednotky sa zvyčajne umiestňujú do regálového systému alebo sa ukladajú na podlahu. Výrobky zostávajú na určitom mieste, kým sa nevyberú na vychystanie. Skladovanie by nebolo možné bez správneho vybavenia. Nezabúdajte, že ani najlepšie vybavený sklad prevádzkovaný profesionálmi nebude optimálne využitý, ak budú chýbať správne skladovacie metódy a nástroje - ako sú regály a skrinky, ako aj kontajnery a palety - používané v tomto procese.

Výber zariadenia pre skladovací priestor

Výber optimálnej metódy a správneho skladového vybavenia je viacstupňový proces, v ktorom do hry vstupuje mnoho faktorov vrátane druhu, množstva a vlastností skladovaného tovaru a jeho trvanlivosti, typu obalov, v ktorých je uložený, rotácie tovaru, infraštruktúry a vybavenia skladu, skladovacích a zdravotných a bezpečnostných predpisov a optimálnych nákladov z pohľadu vedúceho skladu. Do skupiny skladovacích zariadení patria okrem iného skladové regály, vešiaky, stojany, ako aj kontajnery a palety. Faktorom, ktorý určuje výber konkrétneho zariadenia, sú špecifiká konkrétneho intralogistického procesu.

V prípade skladov, v ktorých sa skladujú málo rozmanité výrobky vo veľkých množstvách, kde je rotácia výrobkov značne obmedzená, sa uprednostnia stacionárne skladovacie zariadenia, ktoré sa po inštalácii nemusia premiestňovať a ktoré zostanú natrvalo zabudované do jednotky skladového priestoru. V distribučných skladoch určených na skladovanie veľkého množstva diferencovaných výrobkov, kde dochádza k pravidelnému toku tovaru, sa oplatí zvoliť radové paletové regály a dosahové vozíky. Na druhej strane v skladoch s vysokým sezónnym zastúpením homogénnych výrobkov, kde tok materiálov musí spĺňať požiadavky dynamickej výroby a distribúcie, by sa malo zvoliť automatizované riešenie so satelitnými regálmi a dopravníkovým systémom, ktorý má na starosti prepravné úlohy. A napokon v skladoch, kde sú potrebné časté zmeny vnútorného usporiadania z dôvodu vysokého obratu tovaru, je možné investovať do tzv. neviazaných skladovacích zariadení, ktorých konštrukcia umožňuje ich premiestňovanie z miesta na miesto - medzi nimi karuselové regály alebo pojazdné regály.

Ďalšími hľadiskami sú priestorové a konštrukčné podmienky skladu a dostupnosť priestoru (pre tovar aj skladovacie zariadenia), druh, hmotnosť a veľkosť skladovaného tovaru (pretože od nich závisí výber vhodných kontajnerov, ako sú prepravky, sudy, vane, palety alebo debny) a konštrukcia regálov, spôsob vydávania a prijímania tovaru (čo umožňuje určiť výšku skladu a šírku prístupových ciest, a teda aj vhodný výber vysokozdvižných vozíkov) a napokon náklady na skladovacie zariadenia.

Dynamické a statické skladovanie

Skladovacie systémy možno rozdeliť podľa rôznych faktorov. V prípade skladovacích systémov je jedným z kritérií rozdelenia spôsob skladovania: statický alebo dynamický. Dynamický systém skladovania umožňuje rýchly pohyb tovaru a uľahčuje systém FIFO (First In, First Out). V tomto prípade sa používajú napríklad prietokové regály, v ktorých je pohyb tovaru do regálového systému ovplyvňovaný gravitáciou prostredníctvom dopravníkových valcov umiestnených v regálových tuneloch. V prípade statického systému skladovania patrí tovar na definované miesto v sklade. Táto metóda je obľúbená najmä v prevádzkach s pevne stanoveným zoznamom sortimentu. Každý z nich je založený na použití rôznych typov regálov.

Radové alebo blokové skladovanie

Kritérium rozloženia nákladu v skladovom priestore umožňuje rozlíšiť dve metódy: skladovanie v radoch a blokové skladovanie. Výber závisí od rotácie a špecifického charakteru výrobku, použitých technologických riešení a typu nosiča.

Čo je to riadkové skladovanie?

Inline skladovanie je obľúbené najmä v skladoch, kde sa skladuje veľký počet SKU - s relatívne malým počtom jednotlivých indexov. Uskladnené SKU sú umiestnené v radoch regálov - zvyčajne usporiadaných paralelne vedľa seba. Ku každej skladovanej jednotke by mal byť zabezpečený voľný prístup. Pri tejto metóde sa zvyčajne používajú radové paletové regály - jednoduchá rámová konštrukcia, v ktorej je skladovaná jednotka uložená v tzv. hniezde. Modulárna konštrukcia umožňuje navrhovať rady s nekonečnou dĺžkou a výška regálov je obmedzená predovšetkým dosahom obslužnej jednotky. Moderné technológie a rastúce nároky na dodávateľský reťazec, kde je skladovací priestor nedostatočný, viedli k vývoju výškových regálových systémov.

Čo je to blokové skladovanie?

Blokové skladovanie je najobľúbenejšie v skladoch, kde sa skladuje malý počet SKU - s relatívne veľkým množstvom jedného indexu. SKU sa ukladajú na seba - stohujú sa na podlahe objektu a používajú sa špeciálne regály určené na tento typ skladovania. Jednotka uložená v strede bloku je prístupná až po odstránení ostatných jednotiek - blokové skladovanie presadzuje politiku rotácie zásob LIFO (Last In, First Out).

Najbežnejšie skladové regály na blokové skladovanie sú vjazdové regály (vysokozdvižný vozík vvezie náklad hlboko do regálového systému, paleta je uložená na podporných koľajniciach), prietokové regály (palety spočívajú na valcoch, palety sa do regálového systému dopravujú gravitačne, satelitné regály (kde sa palety do regálového systému dopravujú pomocou diaľkovo ovládanej samohybnej plošiny, ktorá sa automaticky pohybuje po koľajniciach).

Tradičné a moderné skladovanie

Okrem toho možno metódy skladového hospodárstva rozdeliť na tradičné a moderné. V prvom prípade skladovacie systémy nevyužívajú moderné IT systémy a jediným znakom automatizácie je niekedy použitie zariadení, ako sú vysokozdvižné vozíky alebo zdviháky. Stupeň zložitosti skladovacích procesov však znamená, že v súčasnosti prevládajú moderné skladovacie systémy, ktoré sa vyznačujú predovšetkým využívaním moderných technológií. Kľúčovým prvkom je tu implementácia systému WMS (Warehouse Management System), ktorý výrazne uľahčuje riadenie skladu, stimuluje efektívnosť a pomáha znižovať náklady.

Zhrnutie

Výber správnej skladovej technológie je dôležitým rozhodnutím, ktoré má veľký vplyv na bezproblémové fungovanie celého zariadenia. Z tohto dôvodu sa oplatí plánovať tento aspekt už vo fáze návrhu alebo modernizácie skladu, aby sa zohľadnili všetky faktory, ktoré môžu ovplyvniť správne rozhodnutie a jeho realizáciu.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka