Statické alebo dynamické: celá pravda o systémoch skladovania

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Procesy spoločnosti

Udržiavanie poriadku v sklade - najmä vo veľkom - je kľúčovou výzvou, ktorej čelí každý správca skladových priestorov. Správne usporiadanie výrobkov prináša mnoho výhod, uľahčuje prístup k rôznym kategóriám skladovaných položiek a zefektívňuje každodennú prácu pri vychystávaní.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Spôsob organizácie skladu závisí najmä od druhu skladovaných výrobkov a frekvencie ich obmeny. Pravidelná expedícia tovaru z objektu si vyžaduje taký systém skladovania, ktorý uľahčuje prístup pracovníkov kompletizácie k najžiadanejším výrobkom. Na druhej strane, ak sa sklad používa na skladovanie tovaru na dlhšie obdobie, potreba častého premiestňovania výrobkov je z definície obmedzená. Na splnenie potrieb oboch týchto scenárov existujú dva hlavné typy skladovacích systémov - statické skladovanie a dynamické skladovanie.

Dynamické skladovanie - čo to je?

Dynamický skladovací systém (známy aj ako systém skladovania vo voľnom priestore alebo chaotické skladovanie) neprideľuje konkrétne, pevné miesto na uskladnenie zásob. To znamená, že namiesto umiestnenia výrobku do konkrétnej uličky a na konkrétny regál sa výrobok dostane na ľubovoľné dostupné miesto alebo na miesto podľa dopytu po výrobku. Ak sa položka A rýchlo predáva a v danom týždni je na ňu veľa objednávok, môže mať zmysel uskladniť aspoň niekoľko jednotiek v blízkosti baliaceho priestoru. Keď popularita výrobku A klesne, môže sa presunúť do menej dostupnej časti skladu. Tento typ skladovania si zo svojej podstaty - s cieľom kontrolovať riziko, že sa tovar stratí v preplnenom priestore - vyžaduje riešenia, ktoré zvyšujú úroveň automatizácie skladu [Chcete sa dozvedieť viac? Pozrite si náš ďalší príspevok -> Čo je automatizácia skladu? Definícia a prečo sa oplatí].

Statické skladovanie - čo to je?

Zatiaľ čo pri dynamickom systéme skladovania sa miesta umiestnenia výrobkov môžu meniť, pri statickom systéme (známom aj ako systém pevných miest) zostávajú konštantné. Podľa definície je statické skladovanie systém, ktorý každému výrobku priraďuje pevné miesto a toto miesto sa nezapĺňa inými položkami ani v prípade, že v sklade dočasne chýba dostatok konkrétneho výrobku na zaplnenie celej preň určenej sekcie; tá potom zostáva prázdna. Táto forma skladovania je vhodná predovšetkým pre spoločnosti s pevne stanoveným sortimentom výrobkov a jasným počtom položiek, ako aj pre menšie spoločnosti využívajúce manažovateľnejšie sklady s obmedzeným priestorom, ktoré nevyžadujú zavedenie programu riadenia skladu alebo iných riešení na automatizáciu skladovacích procesov.

Výhody a nevýhody dynamického skladovania

Hoci ani jeden zo systémov skladovania nie je vo svojej podstate lepší ako druhý, za určitých podmienok a pri špecifických potrebách sa môže ukázať, že pre daný sklad je lepšou voľbou. Pri rozhodovaní o systéme a usporiadaní skladovania sa oplatí porovnať výhody a nevýhody každého z nich, aby ste zistili, ktorý z nich lepšie vyhovuje potrebám konkrétnej spoločnosti. Hlavnou výhodou dynamického skladovania je flexibilita pri zmene umiestnenia výrobkov, a tým efektívnejšie využitie skladovacích priestorov. Ak rastie dopyt po niektorej položke, môže mať zmysel uskladniť ju čo najbližšie k miestu balenia, aby sa skrátil čas, ktorý zamestnanci strávia vyberaním. Ak sú na regáloch medzery, dynamický skladovací systém ich vyplní ľubovoľným výrobkom. Naopak, keď sa kategória výrobkov vyčerpá, môže sa zoskupiť do menšieho priestoru a nahradiť výrobkom vo väčšom počte. Flexibilita tohto systému teda znamená, že v jednom sklade je možné uskladniť viac výrobkov, optimálne využiť priestor a zvýšiť efektivitu vychystávania. Okrem toho v prípade zmeny sortimentu výrobkov to znamená, že nový tovar možno bez problémov umiestniť do skladu.

Hlavnou nevýhodou dynamického skladového systému je, že na svoje efektívne fungovanie vyžaduje neustále zmeny a voľný tok zásob. Ak dopyt po výrobku klesne, systém nefunguje tak dobre, pretože zvyšné zásoby môžu ležať na regáloch. Je tiež menej prehľadný: neustále sa meniace umiestnenie výrobkov si vyžaduje vynikajúcu organizáciu v sklade, ale môže mať za následok aj dlhší čas na zaškolenie nových logistických odborníkov a skladníkov, aby sa zorientovali v dynamickom pracovnom prostredí. Poznamenajme tiež, že dynamické skladovanie si vyžaduje zavedenie riešení automatizácie skladovania, t. j. počítačom podporovaného systému riadenia skladu, ktorý vedie zoznam miest pridelených novému tovaru a automaticky zaznamenáva miesta skladovania [V inom príspevku sme sa venovali téme automatizácie skladovacích procesov -> Automatizácia skladu - 5 krokov, ako sa pripraviť na jej zavedenie]. Systém tiež prideľuje skladové miesto pre každý nový tovar. To samozrejme znamená vyššie investičné náklady.

Výhody a nevýhody statického ukladania

Systém statického skladovania sa zdá byť ideálny pre sklady, ktoré sú určené najmä na skladovanie, a nie na balenie a pravidelnú expedíciu výrobkov. Medzi jeho nesporné výhody patrí: prehľadnosť (stačí pohľad na regál/sklad, aby sa zistilo, že výrobok dochádza), usporiadanosť priestoru (a s tým súvisiaca menšia pravdepodobnosť, že sa výrobky v sklade stratia) a jednoduchosť používania (zamestnanec vopred vie, do ktorej časti skladu má ísť po konkrétny výrobok).

Jednou z najväčších nevýhod statického systému skladovania je potenciálne plytvanie priestorom, keď je v dôsledku problémov v dodávateľskom reťazci alebo zvýšeného dopytu stav zásob určitého výrobku nízky. Keďže charakteristickou črtou statického systému je jeho nepružnosť, neexistuje možnosť využiť voľný priestor na uskladnenie iných výrobkov. Ďalšou potenciálnou nevýhodou tohto systému je hustota skladovania v prípade nadmernej ponuky konkrétneho výrobku. Potreba vtesnať výrobky do priestoru, ktorý im bol pridelený, môže viesť k stiesneným regálom alebo dvojitému stohovaniu, čo môže sťažovať prístup alebo spôsobovať problémy s prístupom pre pracovníkov skladu.

Čo si vybrať?

Pri rozhodovaní medzi dynamickým a statickým skladom si najprv položte otázku, na aký účel chcete skladovať zásoby. Ak sa sklad používa ako centrum plnenia a zamestnanci pravidelne vyberajú výrobky, dynamický systém je pravdepodobne najlepšou voľbou. Ak sa sklad využíva najmä na uskladnenie prebytočných zásob, najlepšie bude fungovať statický systém. Je tiež možné kombinovať oba systémy. V takom prípade by sa časť skladu mala vyhradiť na statické skladovanie a prebytočné výrobky uchovávať tam. Druhá časť, určená na vychystávanie výrobkov, by mala využívať výhody dynamického skladovania na usporiadanie výrobkov uložených v oblasti vychystávania.

Autor príspevku:

Monika Sojka - marketingová špecialistka