Ustanovenia pre skladovacie zariadenia, ktoré zvyšujú bezpečnosť

Created by Monika Sojka | |   Procesy spoločnosti

Vo veľkých skladoch - ale nielen v nich, pretože toto pravidlo sa vzťahuje na všetky miestnosti určené na skladovanie tovaru - je mimoriadne dôležité dodržiavať predpisy týkajúce sa skladovacích zariadení. Je tiež nevyhnutné pamätať na výber správneho zariadenia. V tomto článku uvádzame niekoľko tipov na výber a používanie zariadení, ktoré pomôžu pri organizácii a vybavení skladovacích priestorov.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Čo sú to skladovacie priestory?

Na úvod trochu teórie. Podľa definície je skladovacie zariadenie konštrukčné riešenie na stohovanie, podopieranie alebo zavesenie uskladneného tovaru v sklade. Najbežnejším typom takéhoto zariadenia sú regály, t. j. zariadenia s viacúrovňovou priestorovou štruktúrou, ktoré sú určené na skladovanie tovaru priamo na ich konštrukčných prvkoch alebo s použitím ďalších pomocných zariadení (napr. políc). Existuje mnoho typov regálov: regály; paletové regály (regály bez políc, keď sa tovar skladuje priamo na konštrukčných prvkoch regálov); konzolové regály (ich konštrukcia sa vyznačuje systémom opakujúcich sa stĺpov alebo rámov s konzolami alebo podperami, spravidla sú určené pre výrobky neobvyklých rozmerov); vjazdové a priechodné regály (postavené s policami tvoriacimi uličky, v ktorých sa tovar skladuje na paletách); prietokové regály (gravitačné alebo poháňané a čiastočne nútené); pojazdné (zvyčajne sa používajú na skladovanie veľkého tovaru v relatívne malých množstvách); konzolové (samonosné, ktoré plnia funkciu skladovania tovaru a zároveň poskytujú nosnú konštrukciu pre strechu a/alebo steny skladu).

Ďalšími skladovacími zariadeniami sú regály (pevné priestorové zariadenia určené na skladovanie tovaru, ktoré spočívajú priamo na konštrukčných prvkoch, ako sú stĺpové; štrbinové; hniezdové; hranolové atď.); vešiaky (priestorové zariadenia určené na skladovanie, ktoré slúžia na zavesenie predmetov priamo alebo nepriamo na prispôsobené konštrukčné prvky, ako sú jednostranne alebo obojstranne stojace; nástenné; závesné); podvaly (drevené, kovové atď. zariadenia, ktoré umožňujú skladovanie tovaru vo vnútri a mimo objektu, pričom sa zachováva určitá vzdialenosť od zeme); rošty (priestorové zariadenia upevnené na podlahe vo vnútri alebo mimo budovy skladu, určené na skladovanie sypkých materiálov).

Predpisy zvyšujú bezpečnosť

Okrem správneho výberu skladovacích zariadení pre funkciu, ktorú majú v sklade plniť, je potrebné dodržiavať potrebné právne požiadavky a zabezpečiť bezpečnosť pracovného prostredia v okolí zariadení. Majte na pamäti, že zodpovednosť za bezpečnosť a zabezpečenie súladu s právnymi predpismi nesie tak používateľ skladovacích systémov, ako aj ich dodávateľ/projektant/konštruktér. Ak však vzniknuté anomálie súvisia s nesprávnou prevádzkou, zodpovednosť nesie výlučne používateľ. Je nevyhnutné navrhovať a konštruovať skladovacie zariadenia tak, aby zabezpečovali bezpečnosť nielen skladovaných výrobkov, ale aj zamestnancov, ktorí sklad obsluhujú. V prípade regálových zariadení je nevyhnutné venovať pozornosť: prípustné zaťaženie regálov a podlahy; zabezpečenie stability zariadenia; správnu organizáciu nakladacích operácií, najmä pri použití mechanizovaných (motorových) dopravných prostriedkov.

Voľne stojace regálové jednotky by mali byť vybavené štítkom s informáciami identifikujúcimi výrobcu, prípustným zaťažením a pokynmi na prepravu, montáž a používanie regálových jednotiek. Okrem toho by mal výrobca regálových jednotiek povolených na používanie vydať certifikát obsahujúci údaje o výrobcovi, názov a označenie regálovej jednotky, rok výroby s číslom výrobcu a rozsah vykonaných skúšok a ich výsledky, ako aj vyhlásenie o zhode s poľskými normami.

Poľské normy a predpisy

Okrem požiadavky zabezpečiť, aby bola konštrukcia regálov dostatočne pevná a stabilná a aby bola zabezpečená proti prevráteniu, neexistujú žiadne iné predpisy týkajúce sa zariadení na skladovanie materiálu. Preto by sa projektanti a zamestnávatelia, ktorí používajú skladovacie zariadenia, mali riadiť požiadavkami poľských noriem, najmä týmito:

  • PN-M-78321:1988 - Voľne stojace skladovacie regály. Požiadavky a skúšky.
  • PN-88/M78320 - Skladovacie zariadenia. Skladovacie regály. Názvy, termíny, rozdelenie a symboly.
  • PN-88/M78321 - Voľne stojace skladovacie regály. Požiadavky a skúšky.
  • PN-88/M78322 - Skladovacie zariadenia. Skladovacie police. Základné parametre.
  • PN-M-78325:1988P - Skladovacie zariadenia na skladovanie. Prizmatické skladovacie regály. Požiadavky a skúšky.

Okrem uvedených noriem existujú aj nasledujúce normy, ktoré musí konštruktér zohľadniť:

  • PN-EN 15620:2010P - Oceľové statické skladovacie systémy - Paletové regály s premenlivou konfiguráciou - Tolerancie, deformácie a manipulačné vôle.
  • PN-EN 15629:2010P - Oceľové statické skladovacie systémy - Špecifikácia skladovacích zariadení.
  • PN-EN 15635:2010/Ap1:2011 - Oceľové statické skladovacie systémy. Použitie a údržba skladovacích zariadení.
  • PN-EN 15512:2011P - Oceľové statické skladovacie systémy. Paletové regály s premenlivou konfiguráciou. Zásady konštrukčného návrhu.
  • PN-EN 15095+A1:2012P - Pojazdné paletové a policové regály, otočné a kruhové a so zdvíhacím zariadením, poháňané. Bezpečnostné požiadavky.
  • PN-EN 528:2012P - Stohové žeriavy. Bezpečnostné požiadavky.

Pred kúpou konkrétnych regálových jednotiek je dobré uistiť sa, že spĺňajú špecifické požiadavky uvedené v uvedených normách.

Pravidlá a zdravý rozum

Okrem kontroly, či výrobok spĺňa platné normy, je rovnako dôležité dodržiavať zákazy týkajúce sa používania regálových jednotiek: ich preťažovanie; oprava poškodených prvkov alebo zmena ich konfigurácie (napr. zmena rozstupov konštrukčných prvkov); umiestňovanie výrobkov v poškodených obaloch, paletách alebo kontajneroch na regálové jednotky; preťažovanie dopravných prostriedkov používaných na skladovacie práce a vykonávanie akýchkoľvek prác bez ohradenia pracovného priestoru. Všetky zariadenia určené na skladovanie materiálov (vrátane: regálov, stojanov, paliet), ako aj stropy a podlahy, na ktorých sa materiály skladujú, by mali mať stanovené maximálne prípustné zaťaženie, aby sa zabezpečila bezpečnosť skladovania a aby sa nepoškodili alebo neprevrátili regály. Pri určovaní pevnosti regálov rozmiestnených v konkrétnej miestnosti by sa mala zohľadniť aj pevnosť stropu a podlahy, na ktorých sú rozmiestnené. Takto je možné predísť situácii, keď regálová jednotka unesie zaťaženie, ale upevnenie sa zlomí, čo spôsobí zrútenie konštrukcie. Okrem splnenia špecifických požiadaviek vo fáze konštrukcie skladového zariadenia je dôležité, aby ho pravidelne kontrolovali kompetentné osoby s potrebnou kvalifikáciou. Týmto spôsobom možno výrazne predĺžiť bezpečnú životnosť regálov a predísť nehodám.

 

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka