Čo sa môže skladovať v otvorenom sklade?

Created by Monika Sojka |

Koncepcia otvoreného skladu zahŕňa skladovanie tovaru na otvorenom priestranstve, t. j. pod povestným "oblakom". V praxi má spravidla podobu skladového dvora alebo kontajnerového terminálu bez stien a zastrešenia, ale so spevneným betónovým alebo asfaltovým povrchom a oplotením na zníženie rizika krádeže.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Je na investorovi, aby sa rozhodol, či výhody zriadenia takéhoto skladu - medzi ktoré patria najmä nízke investičné náklady - prevážia nad jeho možnými nevýhodami, ako je napríklad obmedzená funkčnosť v dôsledku možnosti nepriaznivého počasia.

Obmedzená funkčnosť, nižšie náklady

Otvorený sklad je ideálny na skladovanie ťažkých komponentov, ktoré sa vyznačujú zvýšenou odolnosťou a necitlivosťou na vonkajšie podmienky, ako je mráz, vlhkosť alebo slnečné žiarenie. Nie je prekvapujúce, že otvorené sklady sa často nachádzajú pri továrňach, ktoré vyrábajú napr. dlažobné kocky, minerálne alebo keramické výrobky, tehly, plastové alebo sklenené komponenty, alebo dokonca hutnícke výrobky, ktoré boli vhodne chránené. Sú vhodné aj na použitie v skladoch kovového šrotu a dreva (po zakrytí tovaru plachtami) a dokonca aj na skladovanie automobilov (autosalóny). V porovnaní s tradičnými skladmi je investícia do otvoreného skladu nižšia, pretože nezahŕňa výdavky na prípravu pozemku pre sklad, náklady na materiál a stavebné práce. Keďže je však celá infraštruktúra - ktorá zahŕňa rôzne typy konštrukcií, ako sú skladové regály, podpery, paletové stojany atď. uľahčujúce a zefektívňujúce procesy skladovania tovaru - vystavená spaľujúcim slnečným lúčom alebo mrazu, dažďu či snehu, vyžaduje si vyššie náklady na údržbu. Medzi skladové zariadenia patria aj zariadenia určené na premiestňovanie tovaru, ako sú vysokozdvižné vozíky.

Regály pod mrakom

Organizácia práce v otvorenom sklade by mala byť založená na dodržiavaní bezpečnostných pravidiel a pravidiel, ktoré zabezpečujú efektívnosť. V prvom rade bude nevyhnutným krokom zakúpenie stabilných regálov, na ktoré možno ukladať tovar rôznych veľkostí a hmotností - hoci niektoré tovary možno ukladať priamo na zem alebo na palety. Pri otvorenom skladovaní je výzvou aj ochrana regálov pred koróziou. Na ochranu kovových profilov by sa mali použiť špecializované prostriedky, aby sa zabránilo vzniku hrdze a trvalému poškodeniu konštrukcie. Po druhé, treba sa usilovať o odborné označenie celého otvoreného skladu, aby sa zabezpečila bezpečnosť pracovníkov. Označenie by malo byť trvanlivé a nemalo by byť náchylné na zmenu poveternostných podmienok (vodotesné) a reflexné. Plocha by mala byť vybavená aj systémom osvetlenia, aby sa zabezpečilo, že práce sa môžu vykonávať bez ohľadu na poveternostné podmienky a dĺžku dňa.

Potrebný je aj správny výber manipulačného zariadenia. Povaha nákladu uloženého v otvorenom sklade si vyžaduje použitie výkonných vysokozdvižných vozíkov, pretože tovar, ktorý sa má premiestniť, bude mať veľmi vysokú hmotnosť. Na manipuláciu s týmto typom výrobkov sa odporúčajú vysokozdvižné vozíky so spaľovacími motormi a pohonom všetkých štyroch kolies. Elektrické vysokozdvižné vozíky používané v tradičných skladoch nemusia postačovať na manipuláciu s obrovským nákladom a ich batérie sa musia dobíjať v miestnosti chránenej pred dažďom.

Výhody a nevýhody otvorených skladov

Medzi výhody otvorených skladov patria nízke počiatočné náklady a náklady na údržbu, možnosť lacnej, rýchlej a pohodlnej manipulácie s tovarom odolným voči extrémnym poveternostným podmienkam, jednoduchosť premiestnenia alebo rozšírenia skladu v prípade potreby a jednoduchosť manévrovania s nákladom z dôvodu absencie fyzických stien a iných konštrukčných prvkov. Hlavnými nevýhodami sú už spomínané riziko poškodenia tovaru v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok, ale aj sťažený prístup k inžinierskym sieťam, ako je elektrina a voda, ťažkosti so zabezpečením primeraných hygienických a sociálnych podmienok pre zamestnancov (najmä v nehostinných poveternostných podmienkach, ako je zima) a potreba neustále sa starať o antikoróznu ochranu zariadení a infraštruktúry otvoreného skladu.

Zhrnutie

Otvorené sklady sa nachádzajú v priemyselných podnikoch, ktoré vyrábajú jednoduché komponenty z robustných surovín, ktoré po vystavení dažďu alebo snehu nezmenia svoju kvalitu. Pred rozhodnutím, ktorý sklad si vybrať: otvorený alebo polootvorený, však bude potrebné najprv analyzovať vlastnosti všetkých dostupných riešení a potreby skladovania konkrétneho tovaru. Potom si môžeme byť istí, že naše rozhodnutie je informované a založené na konkrétnych úvahách.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka