Logistika vrátenia tovaru - nové výzvy vo veku internetu

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Procesy spoločnosti

Slová "ekológia" a "udržateľnosť" sa dnes používajú vo všetkých prípadoch, pretože téma ochrany životného prostredia a starostlivosti o budúcnosť našej planéty je v povedomí čoraz väčšieho počtu spotrebiteľov.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Práve s ohľadom na ekológiu sa zrodila nová oblasť logistiky: takzvaná"reverzná logistika". Jej cieľom je znížiť množstvo odpadu ukladaného na skládky tým, že sa použitý tovar a materiály a nepredané výrobky dostanú späť na miesto, kde sa recyklujú alebo opätovne použijú. Reverzná logistika je teda opačným procesom konvenčnej logistiky, ktorý smeruje z miesta konečného určenia (napr. obchodu) do miesta pôvodu (t. j. k výrobcovi alebo distribútorovi). Jej cieľom je získať späť hodnotu výrobku a následne ho uviesť späť na trh, alebo ak to nie je možné, zlikvidovať ho.

Reverzná logistika je výsledkom rastúceho povedomia zákazníkov

Ide o proces, ktorého úloha vzrástla najmä v poslednom roku v dôsledku rýchleho rozšírenia elektronického obchodu (súvisiaceho najmä s pandémiou koronavírusu), keď spotrebitelia začali vo veľkom využívať nákupy cez internet. Uplatňovanie zásad reverznej logistiky, ktorá sa niekedy uvádza aj na zdôraznenie jej udržateľného charakteru, však

  • logistika odpadu
  • logistika opätovného použitia
  • logistika zhodnocovania odpadov

je tiež výsledkom rastúceho povedomia spotrebiteľov - skrátka, uprednostňovania výrobkov nakupujúcimi s tzv. zelenou stopou: prírodných, recyklovaných alebo opätovne použiteľných). Ďalším dôvodom je rozširovanie právnych predpisov, ktoré ukladajú výrobcom tovaru zodpovednosť za likvidáciu a zhodnocovanie vyrobených predmetov a v prípade ich nerešpektovania im hrozia prísne sankcie. Reverzná logistika má podnikom, ktoré ju využívajú, priniesť množstvo výhod, ako napr.

  • nižšie výrobné náklady vďaka opätovnému použitiu surovín a recyklovaných materiálov namiesto nákupu nových;
  • získať konkurenčnú výhodu
  • prilákať nových zákazníkov vďaka efektívnemu spracovaniu vrátených výrobkov;
  • vytvoriť pozitívny firemný imidž
  • znížiť negatívny vplyv odpadu na životné prostredie.

Proces logistiky vrátenia tovaru je zložitý a do značnej miery opakujúci sa. Začína sa, keď zákazník vráti zakúpený tovar. A práve tu vzniká otázka jeho vrátenia výrobcovi a na scénu vstupujú prepravné kontajnery a ich popredný dodávateľ, spoločnosť bekuplast. Efektívna a bezpečná preprava vráteného tovaru k jeho výrobcovi/distribútorovi je kľúčová, pretože jedným z cieľov logistiky vrátenia tovaru je, ak je to možné a po nevyhnutnej kozmetickej úprave, vrátiť ho ako plnohodnotný do štandardnej ponuky. Toto opatrenie je dôležité z hľadiska celého dodávateľského reťazca, aby sa mohla obnoviť marža stratená pri prvom predaji. A na to je nevyhnutné zaručiť efektívnu prepravu a spoľahlivé kontajnery.

basicline: riešenie pre každú výzvu

Spoločnosť bekuplast má vo svojom sortimente riešenia, ktoré sú ideálne pre tzv. reverznú logistiku. Jedným z nich je séria kontajnerov EURO-NORM basicline, ktorá je určená na prepravu potravín aj nepotravinárskych výrobkov. Tieto ľahké kontajnery s vysokou stabilitou a štandardnými základnými rozmermi (200 x 150 mm, 300 x 200 mm, 400 x 300 mm, 600 x 400 mm) sa dajú použiť mnohými spôsobmi vďaka dostupnosti rôznych povrchových úprav: rôzne typy dna, plné a perforované bočné steny, uzavreté a otvorené rukoväte, ako aj široká škála príslušenstva, ktorá umožňuje ich ľubovoľnú konfiguráciu podľa potrieb. Vďaka vysokokvalitnému materiálu PP-C použitému pri ich výrobe si zachovávajú

  • estetický vzhľad,
  • odolné,
  • použiteľnosť po dlhú dobu.

Medzi ďalšie výhody série basicline patria: jednoduché čistenie, stabilita dosiahnutá vďaka zosilnenému rámu a rohovej konštrukcii a ergonomické rukoväte. Na jednoduché vyberanie tovaru zo stohovaných zásobníkov je k dispozícii aj verzia s kontrolným okienkom a výklopným vekom. Pre dokonalý poriadok možno vnútorný priestor kontajnera rozdeliť - s veľkou flexibilitou - pomocou doplnkových kontajnerov; tie poskytujú ideálnu pomoc pri triedení a ukladaní drobných predmetov. Vložky do zásobníkov sú k dispozícii v rôznych veľkostiach, ktoré umožňujú rozdeliť vnútorný priestor na 1/8, 1/4/ 1/4 pozdĺžne alebo 1/2 priečne. Doplnkové vložky sú zladené s priehľadnými vekami, aby ste na prvý pohľad videli, čo sa nachádza vo vnútri. bekuplast tiež sprístupňuje verziu basicline mini s dnom 200 x 150 mm a 300 x 200 mm a v štyroch výškových verziách, ktoré sa najlepšie hodia na triedenie a ukladanie malých predmetov. Na zaistenie bezpečného skladovania a ochrany pred prachom sú malé kontajnery k dispozícii s nacvakávacími a výklopnými vekami. Všetky mini kontajnery basicline sú k dispozícii aj v polopriehľadnom variante.

Ukladajte a šetrite

V sortimente výrobcu nájdu zákazníci aj skladacie prepravky EURO-NORM, ktorých konštrukcia umožňujúca výrazné zmenšenie objemu (až o približne 84 %) zabezpečuje efektívnejšie využitie priestoru v sklade, ako aj pri spätnej logistike. Pre jednoduché používanie sa skladacie boxy rozkladajú a skladajú veľmi jednoduchým a užívateľsky bezpečným spôsobom. Skladacie prepravné boxy určite ocení aj každý, komu záleží na

  • čo najnižšie emisie oxidu uhličitého do atmosféry
  • minimalizáciu nákladov na prepravu.

Skladacie boxy totiž nevyžadujú toľko miesta na prepravu ako ich neskladacie náprotivky. Pri vývoji sa dbalo na to, aby skladacie plastové prepravky boli vysoko odolné voči zaťaženiu. To sa dosiahlo pomocou špeciálne skonštruovanej a odolnej základne a pevných rohov. Vďaka týmto vlastnostiam sa kontajnery aj výrazne ľahšie stohujú. Hladké bočné steny a absencia ostrých hrán chránia prepravované výrobky pred poškodením. Skladacie kontajnery bekuplast sú k dispozícii v plnej a perforovanej verzii; prvé sú vybavené plnými bočnými stenami a dnom; perforácia stien v druhom prípade umožňuje voľnú perforáciu vzduchu, čo je dôležité pre určité typy výrobkov.

Kompletné a bezpečné logistické riešenie

Úsporu miesta zabezpečuje ďalší typ kontajnerov, ktorý ponúka spoločnosť bekuplast: stohovateľné plastové prepravky EURO-NORM. Stohovanie je proces ukladania materiálov na seba na účely skladovania alebo prepravy, zatiaľ čo hniezdenie je umiestnenie jedného kontajnera do druhého s cieľom ušetriť miesto. Stohovacie a hniezdiace kontajnery sú teda tie, ktoré si berú to najlepšie z pevných aj skladacích prepraviek a poskytujú tak kompletné a bezpečné logistické riešenie. Pohodlie prepravných kontajnerov, jednoduchosť ich prepravy a skladovania po vybalení tovaru patria medzi hlavné výhody tohto typu konštrukcie. Zmenšenie rozmerov počas prepravy a skladovania prázdnych hniezdnych prepraviek sa nedosahuje zložením stien prázdnej prepravky (ako pri skladacích boxoch), ale vnorením prepraviek jednej do druhej. Umožňuje to ich lichobežníková konštrukcia; jednoduchým otočením vrchného kontajnera v zásobníku o 180 stupňov sa automaticky zasunie do kontajnera pod ním (takže sa nezmenšia rozmery iba kontajnera v spodnej časti zásobníka). V závislosti od typu kontajnera je možné zmenšiť rozmery až o 70 %, čím sa zabezpečí efektívnejšie využitie dostupného prepravného a skladového priestoru. Zároveň ako stohovateľné kontajnery odolávajú veľkému vonkajšiemu tlaku, čím účinne chránia vnútorný priestor a výrobok v nich uložený pred poškodením. Kontajnery, ktoré sú k dispozícii v pevnej (s rozmermi 400 × 300 mm a 600 × 400 mm) aj v ažurovej (600 × 400 mm) verzii, sú vhodné na automatizovanú aj manuálnu prepravu. Pohodlie stohovateľných kontajnerov zvyšuje možnosť použitia vhodných krytov; tie však nie sú potrebné na stabilné stohovanie. Kontajnery sú vyrobené z vysokokvalitného plastu, vďaka čomu zostávajú odolné voči teplotám od -20 °C do +60 °C a väčšine chemikálií; po každom použití ich teda možno umyť a dekontaminovať.

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka